Over Italië

Italië is van grote invloed geweest op de geschiedenis en beschaving van Europa: de Romeinen stichtten er hun wereldrijk en bouwden overal in Europa steden, bruggen en aquaducten. De Renaissance, die in de 15de eeuw in Italië ontstond, werd de basis van de Europese kunst en cultuur. Tegelijkertijd is het schiereiland door de strategische ligging al duizenden jaren een kruispunt van culturen en kwamen (en gingen) er veel buitenlandse overheersers.

Het moderne Italië bestaat nog maar kort: sinds 1870, toen Garibaldi en het koningshuis Savoie de verschillende vorstendommen en staatjes samenvoegden. De scheidslijnen tussen de verschillende regio's zijn nog voelbaar, elke streek heeft zijn eigen cultuur en tradities. In Italië lijkt alles samen te komen: duizenden jaren geschiedenis, een overweldigende rijkdom aan kunst, monumenten en musea, een landschap dat varieert van actieve vulkanen tot de tijdloze heuvels van Toscane, de ruigheid van het zuiden, de welvaart, mode en design van het noorden, de keuken met haar pure, gezonde producten, de traditionele wijnen en grappa's. Italië is een land van emoties, nooit saai, af en toe grillig, maar ook het land waar de kunst van het leven overal voelbaar en zichtbaar is.


Praktische informatie voor uw vakantie naar Italië

Vakantie in Italië betekent uiteraard genieten van de rijke cultuur en typisch Italiaanse levenssfeer, maar ook rekening houden met een ander klimaat en andere gewoontes. Veel van onze cliënten vinden rust belangrijk en wij houden daar met de keuze van onze accommodaties terdege rekening mee. Echter is tijdens het hoogseizoen, aan de kust binnen de bebouwde kom, absolute rust nooit te garanderen. In juli en vooral augustus speelt ook in kleine badplaatsen het leven zich tot 's avonds laat buiten af en verplaatsen Italianen zich graag op de populaire scooters. Gaat u tijdens het hoogseizoen met vakantie en wilt u zo min mogelijk geluid van verkeer of omwonenden, dan kunt u beter kiezen voor een landelijke locatie of vrijstaand huis buiten de bebouwde kom.

Interieur van uw vakantiehuis: de Italiaan kent onze "huiskamertraditie" niet; de keuken is de centrale plaats in huis en 's zomers leeft men vooral buiten. Uiteraard bieden de door ons geselecteerde huizen faciliteiten zoals omschreven, maar houdt u er rekening mee dat het interieur veelal soberder zal zijn dan u naar Nederlandse begrippen gewend bent.


Nog een paar praktische tips

Pinautomaten ("bancomat") zijn zeer ingeburgerd en vrijwel overal aanwezig; tevens accepteren veel hotels, restaurants en winkels Visa of Euro/Mastercard. Andere creditcards of giropassen zijn veel minder gangbaar; traveller's cheques worden vrijwel nooit als betaalmiddel geaccepteerd.

Winkels sluiten tussen 13.00 en 16.00 uur, maar zijn meestal open tot 19.30 uur.


Opening zwembaden

De meeste zwembaden zijn geopend van half juni tot half september, in Zuid-Italië en Sicilië soms langer, dit verschilt echter per accommodatie en hangt mede af van klimaat en bezettingsgraad. Houdt u rekening met dit aspect als u in het voor- of naseizoen reist.